SEMBRAR

SEMBRA DE LA GESPA 


Un cop escollida la varietat de llavors a utilitzar per la sembra condicionarem el terra i el prepararem per la sembra ( establir prèviament drenatges):

  • Primer mitjançant un rotovator aplicat a un tractor o motoaixada remourem la terra a una profunditat de 30cm com a mínim, passant diferents cops fins deixar la terra com "farina".

  • Traurem les totxanes, pedres i terrossos fins deixar la terra lliure de gramulls.

  • Incorporarem una capa superficial de mantell o adob orgànic ( fem, palla,...) i els barrejarem amb la terra per esponjar-la per fer una bona base d´implantació, mitjançant una motoaixada.


  • Mitjançant el rampill anivellarem el terra deixant-lo més o menys pla.

  • Establirem el sistema de reg. automatitzat o manual, però sempre pensant en que és una de les feines més importants de la futura gespa, procurant sempre el cobriment total de la parcel·la, sense que restin zones irregulars o fluixes en reg.(veurem l´apartat de reg.) i també establirem en aquest moment el drenatge si cal.

  • Anirem regant la zona diàriament, durant uns quinze dies per provocar la germinació de les llavors de les herbes existents al terra.

  • Un cop germinades les "males herbes" farem una aplicació d´herbicida total de post-emergència no residual, repetint el tractament al cap de set dies, sense deixar de regar.

  • Una vegada net de "males herbes" (teòricament i gairebé pràcticament). Farem una altra passada de rotovator encara que més superficial, intentant no trencar el sistema de reg.

  • Rampillarem la zona deixant-la perfectament anivellada sense clots ni bonys, ja preparada per sembrar.

  • Partirem la quantitat de llavors preparada per la sembra ( aproximadament 1kg per entre 25 a 40m2, segons varietats) i la escamparem per la parcel·la, i tornarem a rampillar per enterrar la llavor entre 1 a 2 mm. Després tornarem a escampar l´altra meitat de llavors però en sentit perpendicular a l´anterior.

  • Farem una aportació superficial de terra vegetal ( terra negra ) o arena, per cobrir la llavor, i per evitar l´encrostament de la terra, i així facilitar la germinació.


  • Compactarem la terra, mitjançant el pas d´una curra o rodet ( si no en tenim també ens serveix un tub de formigó o una bombona de butà,...) per fixar la llavor al terra i acabar d´enterrar-la.

  • Començarem a regar ja que la sembra està feta.
Haurem de regar de manera que no s´entolli l´aigua i que entre reg i reg no s´aixugi la capa superficial del terra ( regant tants cops com calgui diàriament) fins que les llavors hagin germinat ( entre una i dues setmanes segons temperatura).

  • Un cop germinades les llavors reduirem els recs aproximadament a la meitat, sense fer-li patir set i després del primer tall (quan l´herba tingui prop de 10cm d´alçada la tallarem a la meitat, procurant que no s´ens tombi l´herba, jove) regarem tan sols quan calgui segons diferents agents; de temperatura i humitat, que veurem en l´apartat de reg.  

  • Si apareix alguna zona esclarida o pelada la ressembrarem. Rascant i removent el terra incorporem les llavors a la zona, tapant-les amb terra vegetal i aplanant-ho després.

  • La zona esgespada està establerta i encara que hagin sigut molts els passos, algun cop ens saltarem un pas i realment l´èxit no serà el mateix.
Una gespa ben feta des d´un començament pot durar més de 20 anys " Fent-ho bé".


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada