ESCARIFICAR
És una operació consistent en treballar la terra engespada amb un rampill especial de cutxilles anomenat escarificador( també existeixen amb motor), per eliminar la palla o restes de gespa tallada, que forma un matalàs a ras del terra, evitant la respiració de les arrels i potenciant la proliferació de diferents fongs i malalties que ataquen la nostra gespa.
Com escarificar:
A. Passar l’escarificador o rampill de cutxilles una o dues vegades, una horitzontal i l’altra perpendicular a la primera per fer pujar la major quantitat de gespa seca possible.
B. Recollir tota la palla mitjançant un rampill de pues flexibles i treure-la per un posterior compostatge.
C. Passar amb la tallagespa per acabar de replegar els trossets més petits de palla i evitar la seva posterior incorporació el terra.
D. Aportar una petita quantitat d’adob i reg al cap de dos dies, deixant cicatritzar les ferides produïdes per la màquina.
Quan escarificar-
La millor època és la tardor.
Quant escarificar-
Un cop a l’any, màxim cada dos anys.
Observacions-
L’operació d’escarificar pot, i ha d’ésser una feina complementaria per aprofitar i realitzar altres feines necessàries.
A. Eliminar la molsa-
Una setmana abans, escampar sulfat de Ferro ( com vàrem explicar en l’apartat de malalties de la gespa), després la molsa estarà morta i podrem treure de la parcel·la abans de que torni a regenerar-se.
B. Ressembrar-
Tant les zones despullades com les zones amb gespa esclarida, incorporant la llavor després de passar la segadora i posteriorment tapar-ho amb terra vegetal i aplanar-la.
C. Recebar-
Tal com hem descrit en l’apartat de " Recebat ", aprofitant la barreja en el cas de ressembra, per cobrir la llavor i després aplanar el terra.
D. Adobar-
Tal com hem dit anteriorment dos dies desprès de la operació, incorporarem l´adob i acte seguit regarem.
Totes les operacions anunciades, podem realitzar-les alhora i per ordre: segar, escarificar, ressembrar, recebar, adobar, regar i si cal després fer un tractament fitosanitari. Mitjançant aquestes operacions, podrem passar de tenir una gespa dèbil i òpticament deteriorada a tindre-la sanitària i òpticament en òptimes condicions.
- ¡¡ Atenció!!
Durant els treballs d’escarificar sempre s’arrenca alguna herba o bé queda tallada, i lo que en un principi ens podrà semblar una feina negativa, és normal que passi i no altera el resultat.
La feina d’escarificar és obligatòria fer-la cada any en gespes on es practica el reciclatge de la gespa tallada.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada