REGAR

REGAR

Si tenim en compte que una gespa ben tupida pot arribar a tenir fins a 10.000 plantes per metre quadrat ens en adonarem de la quantitat d’ aigua que podem arribar a necessitar per poder-les mantindre hidratades, en cas contrari podríem trencar-les tant sols aixafant-les.
· QUAN REGAR:
El moment de regar depèn de diferents factors que influeixen directament sobre l’ establiment de la gespa.
  • Humitat ambiental- o temperatura segons estacions, a més temperatura més necessitat.
  • Densitat de sembra la gespa – Quan més densa més necessitat.
  • Altura de la gespa- Com més baix més s´aixugarà per l´impacte solar.
  • Textura de la terra- El terra argilenc aguanta l´humitat, el terra solt s´aixuga abans.
  • Exposició solar- Segons tinguin ombres o estiguin al bat del sol.
A part d´aquestes n´existeixen més com podríem ser: la finalitat de la gespa, la varietat sembrada, i un llarg etc. però per simplificar diríem que entre reg i reg, s´ha d´aixugar el terra. I evitarem entollar el terra i també deixar-lo eixugar massa.
La manera més fàcil per no confondre´ns al programar el reg es l´observació de la gespa:
  • -Verd intens i tendre La parcel·la està en unes òptimes condicions.
  • -Verd pàl·lid i tendre La parcel·la està massa regada.
  • -Verd apagat i no tendre La parcel·la està deficientment regada.

- TRUC: agafarem un tornavís gran i el clavem al terra, segons la dificultat que tinguem al clavar-lo, sabrem si està més o menys regat:
-Penetra fàcilment - Massa humitat.
-Penetra normal - Bona humitat.
-Costa clavar-lo - Massa sec.


COM REGAR- Per petita que sigui la superfície, sempre haurem d´utilitzar reg per aspersor; a poder ser automatitzat.
Existeixen diversitat de tipus i models, però el millor en eficàcia segons les dimensions de la parcel·la són: Els difusors i les turbines que poden ser de diferents models i marques, així com de diferents cabdals.
No hem de triar mai ni el model més car, ni el més barat, sinó sempre el més pràctic.

En aquest apartat no m´agradaria estendrem massa degut a que qualsevol casa comercial, a canvi de la compra del material ens farà el disseny, i un assessorament en condicions, i si el jardí ens el dissenya un jardiner, ell mateix s´encarregarà de tots els passos necessaris.
Si més endavant segons les peticions del públic ho desitgeu, procuraria ampliar el tema.

QUANT REGAR: Com hem dit abans, depèn molt de les condicions climatològiques i també de l’ estructura y textura del terra, drenatge, evaporació, exposició solar,...etc.
Hem de tenir en compte que una gespa mai s’ha d´entollar, i mitjançant el truc del tornavís, o per el control òptic no hem de tenir problemes.
A mesura que va allargant-se el dia i les temperatures van augmentant haurem d´augmentar el temps de reg:

  • Procurarem regar de cara al tard per hidratar la planta de la transpiració i calor diürnes.
  • Mai deixarem el terra entollat.
  • Si les temperatures nocturnes en ple estiu són molt altes farem un altre reg al matí més curt per ajudar a la planta a passar el dia.
  • Per evitar la proliferació de fongs, no deixarem la planta humida durant la nit, ni el terra entollat durant el dia.
  • Evitarem en altes temperatures regar, per evitar el calentament del terra i també deixar la planta molla durant hores de sol, per evitar l´efecte lupa i així evitar la proliferació de fongs.


La temperatura ideal per el desenvolupament de les plantes esta voltant a 18--22ºC, quan el gràfic es dispara molt més amunt, o molt per sota es produeix una parada o aletargament (hivernal o estival) que farà que els treballs a realitzar sobre la gespa hagin de ser diferents, i adequats a les necessitats pròpies segons temperatura i hores d´il.luminació solar, havent de regar més o menys, essent la quantitat d´aigua directament proporcional a la quantitat d´adobs necessària, i que degut a les aportacions d´adobs d´alliberament lent amb duració de sis mesos la planta per si mateixa s´el subministrarà.





tot i l´herba els difusors reguen be





una bona cobertura de reg és primordial per la gespa


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada